Nu måste jag vinna pengar igen, för nu har jag sett A room with a view. Det var 15 år sedan sist men nog mimade jag till de flesta repliker. Helena Bonham Carter´s mimik satt också. Pengarna behöver jag till att flytta till England. Och tillbaka i tiden. "Det är ödet, men kalla det Italien om det passar er bättre"
Kerstin Thorvall Jag minns alla mina älskare och hur det brukade ta på mig (ingen kan skriva om ämnet som Kerstin Thorvall. Så lätt hade det blivit smetigt och vulgärt. Men icke!)
Henrik Lange 96 romaner för dig som fortfarande har bråttom (sicken timing!)
Stig Claesson En blues för Mr Shelley (kortare, nästan kåserande, texter med författarillustrationer. Fick mig att genast återuppta tecknandet igen)
Helena Henschen I skuggan av ett brott (reprisläsning, mycket bra målning av 1900-talet mest uppmärksammade svenska brott)
Världens största konspirationisteorier (fascinerande läsning, särkilt om palmemordet. Som väl är är jag vuxen nog att ha i minnet att det just är teorier. Med konspiration som basingrediens)
Johan Hakelius Ladies (starkt kopplade till den tidigare Döda vita män. Eftersom jag inte lyckades hålla isär och ihop alla människor valde jag att bara läsa, och glädja mig åt de tillfällen jag såg sambanden. Dvs. jag lät bli att försöka bekanskaps- och släktträda upp personerna. Hakelius äger!)
Niklas Qvarnström Memento Malmö (speciellt format, och speciellt format. Tyckte både om och inte)
Eva F Dahlgren Det här är inte jag (smärtsamt, småroligt och självkritisk bok om ett sjukdomsförlopp och dess effekter på omgivingen och på patienten förstås)
Jerzy Kosinski Finnas till (som film Good morning Mr Chance. Rörande berättelse om en totalt världsfrånvänd man som plötsligt tvingas ut i verkligheten, där tas han för att vara ett geni för att hans uttalanden refererar till en trädgård. Vad man inte begriper är att han talar bokstavligt och inte alls bildligt)
Bernhard Schlink Högläsaren (kors, att jag inte har läst den tidigare, skandalöst!)
En hoper böcker om Mallorca, dock ej från pärm till pärm. Russinplockläsning,
Anneli Jordahl Tala om klass (reprisläsning och återigen ett ämne som fått mig att göra nya reflektioner över gamla bekantskaper. Och nya. Kända och okända. Levande och döda. Jag förstår mer nu än innan jag läste boken första gången. Likadant var det med Eberhardts Trygghetsnarkomi och Dahléns Nextopia)
Jonathan Tropper Konsten att tala med en änkling (ytterligare en påminnelse om hur snabbt livet kan ta olustiga vändningar. Samtidigt en författare som får en att skratta högt många, många gånger)
Lennart Ökvist En sinnessjuk värld (precis min sorts ämne. Därtill god dokumentation av ett speciellt samhälle som fanns i min hemstad)
Dy Plambeck Texas Rose (precis min sorts bok, galen, fantastiskt språk och komprimerad)
Barbro Lindgren Rosa på bal (det finns ingen som skriver som Barbro, hennes kärlek till denna lilla Rosa är större än hela stratosfären. Jag har ett behov av att läsa Lindgren och Jansson, varje år)
Ulf Mårtensson Hasse & Tage (omöjligt att inte glädjas, varenda sida gör mig på riktigt bra humör!)
Jan Arnald Intimus (mja....något deckarliknade och därmed inte riktigt min kopp te. Dock ej uruselt)
Anders Hansson Pojkarna (en välbehövlig och rörande påminnelse om hur lätt mitt liv är)
J M le Clezio Afrikanen (ljudbok som gav mig vacker sömn men få minnen av själva texten)
Ewonne Winblad Frälst Förmögen Förskingrad (svensk historia som gått mig helt förbi, men som nu har fångat mitt intresse. Inte så mycket för själva storyn skull, för mig var det mest intressant att läsa om Margaretaskolans genomslag och om den moraliska tanken som genomsyrade verksamheten, så länge grundaren levde)
Kathryn Stockett Niceville (det är märkligt att man samtidigt som man mår illa åt den amerikanska söderns syn på människors värde både kan le och skratta till mitt i allt vedervärdigt. Debutroman, vad ska det inte kunna blir av författaren? Lite Sebbold känsla för eventuella uppföljningar))
Agneta Klingspor Stängt på grund av hälsosjäl (ger en stark känsla av sanning. men titeln är för vitsig för ämnet tycker lammet. Författaren lyckas kasta in läsaren i sitt liv, i både författarens liv och i läsarens eget. Klarsyn och krasshet ger en omtumlande och starkt känslomässig läsupplevelse, paradoxalt nog)
Anna Karin Palm Herrgården (synnerligen tillrättalagd på alla möjliga sätt och vis. Ett sinnrikt språk räddar inte en text som inte får läsaren att känna ett smack för en enda karaktär. Skulle ha nöjt mig med Faunen. Och möjligen Målarens Döttar)
Per Östling Vi faller (stark inledning på året, återigen en bok jag bara plockade på biblioteket, utan att veta något om den. Trots att dialogen är skriven på dialekt höll den hela vägen. Lågmäld, sorglig, fängslande och vacker)
Ola Klippvik Hotellet (till en början fängslande, framför allt språkmässigt, men jag kände mig bortkollrad rätt snart och pliktläste skummande)
Summa sidvisningar
Pics i profilen made by Assar the Artist, 9 years old. Proud mum
Läst 2010
Gunilla Linn Persson Eskil, riddare av syrénbersån ( Perssons Livstecken gillade jag inte alls och har därför valt bort hennes andra böcker, tills jag inte kunde låta bli den här. Och det var tur det. Väldigt fin skildring av en liten familj som fått ett udda och underbart tillskott när sonen Eskil föds. På nåt sätt har jag en lycklig klump i halsen under hela läsningen)
Lars Jonasson Boxare, präster och indianer -livsgåtan- ( jag känner mig kluven till bokens olika delar. De biografiska fängslar mig, vissa av synerna och liknelserna också, men den sista delen har jag svårt att ta till mig. Dock läsvärd, och mycket personlig)
Ers majestäts olycklige Kurt (tänk att Helge Skoog kan vara så asigt bra på att läsa in en bok. Och denne Hajby, kan man bli annat än förtjust i hans odrägliga person? Välskrivet, skojigt och skrämmande)
Wallentin Strindbergs stjärna (överraskande fängslande och faktaspäckad första tredjedelen. Fet-Mats har till exempel fascinerat mig länge. Sen följer en grov dip, såväl språkligt som spänningsmässigt. Just när man tänker kasta iväg boken vänder den uppåt igen. Fränt slut dessutom)
Caroline af Ugglas och UKON Hjälp vem är jag? ( den här blev, i likhet med Mr Tourette, för mycket för mig. Jag gillar Caroline, men när man hör henne och ser henne framför sig när man läser, går det i en så rasande fart att man mår illa. Ni behöver inte läsa den här. Heller.)
Patricia Duncker Förhäxad av Foucalt (tur att det finns en avdelning på biblioteket för smala böcker och inte bara för Kepler och Brown. Riktigt fängslande och välskrivet, med parallella spår och vass finish)
Michael Nykvist När barnet lagt sig (inte så tokig, jag antar att han gör debut med sitt livs trauma)
Frida Darell Guldvingar (ytterligare en fascinerande och upplyftande person som dock inte riktigt skakar om mig i bokform. Kanske för att jag inte hör hennes röst och ser hennes brinnande blick, inte ens för mitt inre tyvärr. Boken är ändå värd att läsas, om inte annat så för påminnelsen om att allt är ändligt)
Carlos Ruix Safón Vindens skugga (uppläsning av Jonas Karlsson som ger förtrollande ord sin förtrollande röst. Kan komma på topp 3 det här året)
Anders Hedin Att överleva (precis som med Sjödin var det så att jag råkade få syn på honom på TV och så gick jag bums till biblioteket. Han fängslade mig mer i rörliga bilder än i text)
Tomas Sjödin Eftervärme (Det är en klok man, denne Sjödin. Ypperlig gråt/hopp-författare)
Jo Nesbö Pansarhjärta ( Harry Hole igen. Välskrivet, spännande, Nesbö håller fortfarande)
Maria Wilderoth Jag ska räkna till hundra och aldrig sluta leta ( sorglig historia berättad på ett väldigt speciellt och lysande sätt)
Claes Holmström Startpistolen ( en böckernas Jakob Hellman, men jag har lovat mig alla gånger jag läst den att jag måste hoppa över sista kapitlet. Ändå läser jag det.)
Tomas Sjödin Reservkraft
Tomas Sjödin När träden avlövas ser man längre från vårt kök ( den som inte berörs av den här familjens historia borde skakas om handgripligen)
E M Forster Ett rum med utsikt ( aaahhhhhhhh)
Birgitta Stenberg Eldar och Is ( den här damen gillar jag, både som författare och det man har sett av hennes person. Den här historien skiljer sig från hennes skildringar av sin ungdom, det handlar om att mista sitt förmodade ursprung. Välskrivet och rörande)
John Ajvide Lindqvist Lilla stjärna ( genial attack på våra svenska heliga kor, Ajvide är som vanligt i toppform)
Vilhelm Moberg Din stund på jorden (jag önskar att jag hade förmågan att memorera vartenda ord, topp tre ever!)
(T G Reaper Stoppa aldrig huvudet i ett lejon -202 dumma sätt att dö)
Vilhelm Moberg Brudarnas Källa ( ger mig den bästa sortens ångest)
Harlan Coben Släpp inte taget ( i mina öron, lyssnade på den, nästan en dussinbok. Men det beror inte på författaren, det beror på mina brister, antar jag)
Slas En vandring i solen (så vacker och så beklämmande)
Fredrik Ekelund Bananflugornas herre (vacker och sympatisk samt driven författare. Fastighetsmäklare i New York, i världsklass, tog ett sidospår och blev en av bögporrfilmens stora)
Emile Zola Thérèse Raquin (igen, snacka om skuldrelaterande)
Jo Nesbö Kackerlackorna (har läst Hole-böckerna i helt fel ordning. Jag tror jag har klippt alla nu, men det här är egentligen den andra. Vilket kanske kan förklara att jag tycker den var klart sämst)
Niklas Rådström Månen vet inte (första gången 92, andra kring millenieskiftet och nu igen. Men den kan läsas oftare. Vackert och opretentiöst. Skriven med omsorg både vad det gäller språket och den skenbart enkla handlingen. Som vanligt när jag gillar en bok behandlar den begreppet "skuld")
John Kennedy Toole Dumskallarnas sammansvärjning (har läst den minst tio gånger, nu är det ett par år sedan sist, den här och Varats är de två böcker jag skulle välja om jag bara fick behålla två. Och det kom jag på redan 1989, snacka om att hålla stilen)
Pelle Sandstrak Mr Tourette och jag (måste medge att jag inte lusläste den här fantastiska boken, anledningen är att jag kände tendenserna komma väldigt nära inpå)
Roald Dahl Mitt liv som pojk (överdjävligt intressant, rolig och lagom lång för att vara en biografi)
Laura Ingalls Wilder Det lilla huset på prärien (är fortfarande lika rädd för buffalovargar som för trettio år sedan, helt underbar svit, helt rätt som högläsning för tioåringen som är van vid snabb kommunikation och glasfönster och bussar)
Katarina Mazetti Blandat Blod (som vanligt överskattad, dessutom rätt dåligt språk, "med hennes hand i hans båda")
Stephen King Flickan som älskade Tom Gordon (slow-litt, men med Kings gastkramande tag om ens hela organism)
Hundraåringen som öppnade fönstret och försvann (först störde det mig att den var som en Paasilinna-skröna, men när författaren hänvisade till just honom kunde jag släppa det. Riktigt roligt och rätt vass skildring av ett helt sekel, rekommenderas)
Thomas Rathsack Jägare- bakom fiendens linjer (känner mig helt kluven, första hälften av boken retade jag mig på att han tydligt talade om att han inte var macho, men uppenbart ändå ville framstå som übermanlig. Sen lugnade han ner sig och jag kunde läsa på ett rättvisare sätt. Fast jag har inte ändrat mig i sak vad det gäller våld och inblandning)
Linda Olsson Sonat till Miriam (betydligt bättre än debuten, är osäker på om det har med texten, eller med inläsningen att göra, ej författarens tillgjorda stämma till den här)
Jenny Downham Innan jag dör (ungdomsbok, väldigt stark och osentimental bok, trovärdig och mycket läsvärd, särskilt för vuxna)
Anne Svärd Polarsommar (mycket lovande debut, läste hennes senaste för någon månad sedan, gillar bägge böckerna)
Brunoia Barry Månsystrar (fullständigt ljuvlig, spännande och rörande, krönikemodell)
Linda Olsson Nu vill jag sjunga dig milda sånger ( vedervärdig författarinläsning, i mina öron maxöverskattad )
Marcus Lutterman El Choco (överskattad, inte ett smack gripande)
Bodil Malmsten Sista boken från Finesère (omöjlig att inte älska, kloka, roliga Bodil, thank God att jag har börjat läsa dig!)
Paulo Coehlo Segraren står ensam (jag sågade PC p.g.a den överskattade Alkemisten. Nu har han jobbat upp ett rejält kapital hos mig!)
Donna Morrisey Clairs chans (otippat berörande, spännande och riktigt bra ihopsytt)
Anna Swärd Till sista andetaget (magnifik, vacker, melankolisk)
Mark Levengood Hjärtat får inga rynkor (fin och finurlig)
Johan Hakelius Döda vita män
Sue Townsend Min hemliga dagbok
Bodil Malmsten De från norr kommande leoparderna
Sue Townsend The lost diarys
Jo Nesbö Fladdermusmannen
Bohumil Hrabal En allför högljudd ensamhet
Sara Paborn Släktfeber
Stefan Spjut Fiskarens garn
Suzanne Brögger Ett fritt och vackert lik
Läst 2009
Doris Lessing Ben ute i världen
Lars Keppler Hypnotisören
Krister Gidlund Den fulländade kyssen
Szekley Jesus- esséisk mästare
Dan Korn De som aldrig sett havet
Dan Korn Mot strömmen
Kvinnorna på tionde våningen
Tomas Sjödin Ett brustet halleluja
Jo Nesbo Smärtans Hus
Peter Gissy Diagnos Gisslan
Sune Johansson Mina år med Gunni
Barbro Lindgren Hälsningar från Sparveln
Alexander Ahndoril Diplomaten
Anna Maria Sörberg Det sjuka
Helene Tursten En man med litet ansikte
Anna Jörgensdotter Bergets döttrar
Alexandra Coehlo Andoril Mäster
Jonas Moström Hjärtats mörker
Doris Lessing Det femte barnet
Jo Nesbö Djävulsstjärnan
Karin Wahlberg Sigrids hemlighet
Helen Tursten Det lömska nätet
Karin Wahlberg Sista jouren
Derek Jarman trädgård
Micael Dahlén Nextopia
Christian Mörk Darling Jim
Jeff Abbott Panik
God dag mitt barn (Strindbergs brev till Ann-Marie)
Lori Lansens Flickorna
Emilio Ingrosso La Famiglia I
Magdalena Ribbing Bröllopsboken
Arto Paasilinna Snablar
Michael Greenberg Dagen då min dotter blev galen
Jo Nesbö Snömannen
Dick Harrison Mannen från Barnsdale
Ian McEwan Enduring love
Paulo Coehlo Veronica bestämmer sig för att dö
Aldous Huxley Du sköna nya värld (igen)
Barbro Lindgren Det är roligt att veta bäst
William Shakespeare Romeo och Juliet (igen)
Hjalmar Söderberg Doktor Glas (igen)
Paulo Coehlo Brida
Sjöwall Wahlöö Terroristerna (den tionde och sista)
Kenneth Graham Det susar i säven
Per Gunnar Evander I min ungdom speglade jag mig ofta
Grete Lisa Holm Ministermordet
Sjöwall Wahlöö Polismördaren
Sjöwall Wahlöö Den vedervärdige mannen från Säffle
Jens Christian Gröndahl Röda Händer
Lars Norén En dramatikers dagbok (äntligen färdig)
Still alive and knitting
-
Well, I knew there wouldn't be much time left for blogging the past couple
of years, but I'm still around. My book was published in October, which was
a qu...
Farväl! Med efterord av Sara
-
Farväl! Nu har nästan fem miljoner människor haft 10 000 åsikter på den här
bloggen. Våra ord och tankar har gemensamt hjälpt så många att vi nu nästan
pos...
paper cuts and coffee stains
-
More products for Kaleido Konsthantverk!
The paper decorations are meant to hang in a window or a doorway. The sides
fold out from the middle, I've se...
Upptäckt
-
Numera lyssnar jag inte på radioföljetongen, det har inte passat in när jag
jobbar. Dessutom har jag blivit ganska besviken på de böcker som blivit
sända. ...
Jag skrapade just fram 50 spänn på triss. Om jag investerar dom väl kanske det blir en miljon om sisådär hundra år...
SvaraRadera